Despre viață și oameni cu Mircea Eliade

Despre viață și oameni cu Mircea Eliade
 1. Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi, numai pentru ca au vorbit de ei presa și „opinia publică”, numai pentru că le-a popularizat numele politica și literatura.
 2. A fi liber înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil față de tine însuți.
 3. Fiecare om vrea să fie liber în viață, dar toți fug de consecințele libertății lor.
 4. Nimeni nu te ascultă, nimeni nu își pierde timpul, ci toți vin pregătiți pentru răspuns, toți îți interpretează spusele cum vor ei, toți știu mai dinainte ce se afla în tine și cum gândești tu.
 5. Oamenii nu știu să se asculte unii pe alții, de aceea se cunosc atât de puțin.
 6. A nu-ți fie frică de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume ca spectacol, asta înseamnă că putem interveni oricând, prin imaginație, și putem modifica spectacolul așa cum vrem noi.
 7. Știu că există un singur suflet, răsfrânt în mii de atitudini trecătoare.
 8. Toți suntem nemuritori, dar trebuie să murim întâi.
 9. Oamenii cred în nemurire fiindcă vor să trăiască, nu ei ci acei ce le sunt dragi lor.
 10. Cea mai prețioasa călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înșine, călătorie ce o facem în singurătate.
 11. Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată.
 12. Sinceritatea aceasta este o superstiție a noastră, nu o realitate. Deoarece ni se cere să spunem numai acele lucruri sau acele adevăruri pe care le așteaptă tovarășul nostru.
 13. Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.
 14. Rareori trăiești mai surprinzător, mai fertil ca atunci când iți pierzi timpul. De fapt, numai atunci poți asculta cu adevărat; alta dată, asculți numai ca să dai replica, sau ca să completezi o informație.
 15. Este paradoxal, dar așa e; sinceritatea ta se verifică nu prin tine, ci prin celălalt. Ești sincer numai când spui ceea ce vrea și ceea ce se așteaptă altul de la tine să spui.
 16. Omul e singurul animal care își poate rata viata
 17. Să fii femeie și spirit în același timp, să-ți păstrezi intacte toate izvoarele pasiunii și ale senzualității, dar să le ghidezi prin inteligență, prin nuanțe, prin fantezie . . .
 18. Dacă există o fericire pe pământ, apoi aceasta este prietenia.
 19. Orice ar fi, pasiune sau dorință, sete sau foame de experiență reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorințe și care implică ființa umană în totalitatea sa. 
 20. Fiecare dintre noi este un mic haos.
 21. Dacă ar trebui să-mi rezum în puține cuvinte experiența mea, aș spune că jocul m-a dus mereu tot mai departe, tot mai adânc în real. Și filozofia mea s-ar reduce la o singură dogmă: Joacă-te!
 22. Libertatea absolută se câștigă prin dragoste. Căci doar dragostea îl eliberează pe om de natura sa, alungând fiara și demonul.
 23. Moartea este o împlinire, o perfectă integrare a tuturor facultăților înalte cu care am fost dăruiți.
 24. Ești cu desăvârșire sincer nu când spui tot ce gândești – ci când ghicești perfect ce vrea celălalt sa afle de la tine. Dacă spui altceva, ești nebun sau ești ridicol.
 25. Omul se naște și moare în singurătate absolută, dar această singurătate e populată de vise, de himere și de iluzii.
 26. Înțelepciunea e un fruct rar și târzielnic, iar cine îl culege nu-i poate împărtăși gustul prin scris. Mă îndoiesc de înțelepciunea celui care scrie cârti și inaugurează curente filozofice.
 27. Nu cred că se află țară europeană în care să existe atâția intelectuali cărora să le fie rușine de neamul lor.
 28. Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest cosmos atât de armonios, desăvârșit și egal cu sine, numai viaţa omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens.
 29. Sunt epoci în care nu poți înainta decât mergând contra curentului.
 30. A nu-ți fie frica de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume ca spectacol, asta înseamnă că putem interveni oricând, prin imaginație, și putem modifica spectacolul asa cum vrem noi.
 31. Eu am înțeles de ce nu sunt mulțumit. Pentru că nu mi-am deschis sufletul prietenilor.
 32. Miracolul morții nu constă în ceea ce sfârșește ea, ci în ceea ce începe.
 33. Am ieșit din mine ca să pășesc mai departe.

Mircea Eliade (13.03.1907 București – 22.04.1986 Chicago) a fost filozof, istoric al religiilor, scriitor de ficțiune și profesor român.

 

Administrator

Lasă un comentariu

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.